Sprawdziliśmy

Ołomunieckie twarożki – sery dla odważnych

Serki ołomunieckie to serki dojrzewające wyprodukowane z chudego kwaśnego twarogu. Produkowane są w Lošticach nieopodal Ołomuńca, a Czesi bardzo je cenią. Tak bardzo, że serki mają swoje sklepy fabryczne...

Warsztaty serowarstwa domowego

To był wyjątkowy weekend. Pomimo kończącego się października całkiem mocno przygrzewało słoneczko. Dwór Mościbrody otaczały kolory złotej jesieni. Warunki były idealne. Idealne do produkcji serów. Bo właśnie w ten weekend...

Alpakówka – miejsce miłe w dotyku

Alpaki co prawda pochodzą z Ameryki Południowej, ale coraz częściej można je spotkać w Polsce. Łatwo się adaptują do nowych warunków i z niezmąconym spokojem pożerają naszą polską trawę...

Filtry Warszawskie działają od 133 lat!

Filtry Warszawskie to zespół filtrów do uzdatniania wody dla mieszkańców Warszawy. Zaprojektowane zostały jeszcze w XIX wieku przez angielskiego inżyniera Williama Lindleya. Uruchomiono je w 1886 roku i od...

Revolut w podróży – nasze wrażenia

Kart płatniczych Revolut używamy dość aktywnie od ponad roku i dziś chcemy się podzielić naszymi spostrzeżeniami. Jest to bardziej garść praktycznych porad niż kompletny przewodnik. Mamy dwie karty zamówione...

Targ serowy – Alkmaar, Holandia

Holandia serami stoi! Któż z nas nie zna goudy czy edama? Te sery wzięły swoje nazwy od holenderskich miast. Holendrzy produkują rocznie 675 000 ton sera i chyba robią...

Oceanarium w Lizbonie

Oceanarium w Lizbonie zaliczane jest do największych na świecie. I faktycznie jest ogromne: główne akwarium mieści 5 milionów litrów wody! Można je obejść dookoła na dwóch poziomach, przechodząc przez...

Nurkowanie na Vis dla nurków rekreacyjnych

Podwodne jaskinie i groty, fantazyjne formy skalne, szczeliny; ślimaki nagoskrzelne, mureny, ośmiornice; wreszcie wraki statków, samolotów i amfory – tak wygląda świat wokół chorwackiej wyspy Vis. Ulokowała się tam...

Jak smakuje porto w Porto?

– Porto znasz? – Ale miasto czy alkohol? Zobacz też: „Porto” to chyba najpopularniejsze na świecie skojarzenie miasto-trunek, choć nie zapominamy o słowach takich jak „malaga" czy „tokaj". Dlatego wizyta w Porto...

Dylewianka – raj dla wielbicieli kozich serów!

Lubicie spacerować w pięknych okolicznościach przyrody? Sączyć kawę na tarasie z widokiem na sad? Dobrze zjeść? A może długie wycieczki rowerowe? I jeszcze z nutą historii w tle? :)...

psyche&Wilczy

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Newsletter

.

Najchętniej czytane

Podlasie – plan zwiedzania okolic Białegostoku

Podlasie to taka kraina, która kojarzy się ze świętym spokojem, z klimatycznymi krajobrazami, z rozbuchaną przyrodą i drewnianymi płotkami czy okiennicami. Na jego terenie...

Ołomunieckie twarożki – sery dla odważnych

Serki ołomunieckie to serki dojrzewające wyprodukowane z chudego kwaśnego twarogu. Produkowane są w Lošticach nieopodal Ołomuńca, a Czesi bardzo je cenią. Tak bardzo, że...

Zalipie – malowana wieś

Zalipie, wieś nieopodal Tarnowa, słynie z pięknie malowanych chat. Bielone budynki ozdobione są girlandami i bukietami kwiatów głównie wokół wejścia i pod oknami, ale...

Nasza Camino de Santiago, cz. 5 – Triacastela – Sarria

13 maja, Triacastela – Sarria Pobudka o 6:30. Grzejnik w nocy przestał grzać i zrobiło się naprawdę zimno. Potem okazało się, że też dlatego, że...

Serowar Sokólski – warsztaty serowarskie

W sercu Podlasia, między polami i łąkami, ulokowało się gospodarstwo, w którym dzieje się magia. To Serowar Sokólski, gdzie mieszkają szczęśliwe, chociaż charakterne kozy...