Strona główna Kraje Czechy Ołomunieckie twarożki – sery dla odważnych

Ołomunieckie twarożki – sery dla odważnych

Zwiedzamy Muzeum Serków Ołomunieckich

Serki ołomunieckie to serki dojrzewające wyprodukowane z chudego kwaśnego twarogu. Produkowane są w Lošticach nieopodal Ołomuńca, a Czesi bardzo je cenią. Tak bardzo, że serki mają swoje sklepy fabryczne w różnych miastach w regionie. Należałoby założyć, że Czesi lubią zdecydowane smaki i… zapachy, albowiem serki cuchną jak stare skarpety 😉 Ale jest na to sposób: trzeba je usmażyć lub w jakikolwiek inny sposób poddać obróbce cieplnej. Zostaje wówczas doskonały smak, a zapach na szczęście gdzieś się ulatnia.

Tradycja produkowania serków ołomunieckich jest tak stara, że zasłużyła na muzeum. No nie dało się przejść obojętnie obok Muzeum Olomouckých tvarůžků A. W. na mapie Googla, więc bez zastanowienia uznaliśmy, że jedziemy tam w przerwie świątecznej.

Serki ołomunieckie - naczynia na mleko
Naczynia na mleko

Stare etykiety z serów
Stare etykiety z serów

Serki ołomunieckie – stare opakowania w muzeum
I stare opakowania

Muzeum jest czynne codziennie w godzinach 9:00-17:30, zwiedzanie trwa około 60 minut i kosztuje 60 koron czeskich. Można zarezerwować wizytę na konkretną godzinę, ale generalnie obowiązek rezerwacji dotyczy grup, nie turystów indywidualnych. Zwiedzanie kończy się rzecz jasna wizytą w sklepie 😉 Budynek muzeum leży nieopodal placu, przy którym można zaparkować. Przy tym samym placu, naprzeciwko muzeum, mieści się restauracja Loštice restaurace U Coufalů, do której należy udać się po zwiedzaniu na pyszny obiad z… ołomuńskimi twarożkami 😉 Na przykład mięsko w sosie serowym, mniam!

W muzeum dowiemy się, jak można pogrupować sery – bardzo piękny wykres! 🙂 Zapoznamy się z urządzeniami do przetwarzania mleka i z historią serowarstwa. Okazuje się, że twarożki ołomunieckie zaczął produkować w miejscowości Loštice Josef Wessels w 1876 r. Aczkolwiek najstarsza wzmianka o nich pochodzi już z 1583 roku. Poznajemy najstarsze – ręczne metody produkcji serków ołomunieckich i maszyny, których zaczęto używać później. Oraz historię rodziny założyciela serowarni.

Serki ołomunieckie – tabela podziału serów
Wykres podziału serów

Serki Ołomunieckie - komiks w muzeum
Komiksowa historia produkcji serów 😉

Muzeum serków ołomunieckich - atrakcje
Wilczy “wydeptuje” ser

Muzeum serków ołomunieckich - atrakcje
I proszę – wydeptał! 😀

Twaróg, doprawiony solą, najpierw leżał w beczkach, potem trzeba go było odpowiednio wygnieść, żeby stał się gładki. Gnieciono go ręcznie, mielono, ale także… deptano. Dziś w jednym z pomieszczeń stoi urządzenie podobne do stepera, na którym można sprawdzić swoją umiejętność deptania 😉

Potem następowało ręczne formowanie każdego serka. Na początku XX wieku wprowadzono formę drewnianą, później formowano twarożki mechanicznie. Serki umieszczano na drewnianych półkach do suszenia, potem płukano je w solance i odstawiano do drewnianych skrzyń do dojrzewania.

Muzeum serków ołomunieckich - rekonstrukcja kuchni
Jedno z pomieszczeń w muzeum

Muzeum serków ołomunieckich - drewniana forma
Drewniana forma do serków

Różne historyczne opakowania
Różne historyczne opakowania

Maszyna do produkcji serów
Maszyna do produkcji serów

W muzeum są narzędzia, maszyny i zdjęcia przedstawiające historię serowarni Josefa Wesselsa, możemy zobaczyć jego gabinet, a także obejrzeć krótki film o produkcji serków. Jeśli macie wolną godzinkę, to rzeczywiście warto tu zajrzeć, a potem pomyszkować po sklepie. Są w nim nie tylko serki ołomunieckie 😉 Ale warto ich spróbować, szczególnie zapoznając się wcześniej z przepisami na stronie muzeum. Na ciepło są genialne! Zresztą sprawdźcie to sami w restauracji U Coufalů.

Serki ołomunieckie w potrawach w restauracji U Coufalů
W restauracji U Coufalů

Muzeum Serków Ołomunieckich, Palackého 56/2, 789 83 Loštice, Czechy WWW, FB

Gdzie to jest?

Muzeum jest położone tuż przy trójkątnym placu, na którym można zaparkować

(grudzień 2019 r.)

psyche&Wilczy

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Newsletter

.

Najchętniej czytane

Podlasie to taka kraina, która kojarzy się ze świętym spokojem, z klimatycznymi krajobrazami, z rozbuchaną przyrodą i drewnianymi płotkami czy okiennicami. Na jego terenie...
Z okazji majówki postanowiłam zrobić Wilczemu niespodziankę i zabrałam go na Koniec Świata. Autentyczny Koniec Świata, nie żadne tam podróbki 🙂 Łatwo nie było. Niby...
Gruzja! Brzmi jeszcze w miarę egzotycznie, a jednocześnie w necie można znaleźć mnóstwo informacji, świadczących o tym, że to żadna tam egzotyka. Że fajnie...
Autem dookoła Półwyspu Iberyjskiego w odcinkach Część 1 – Warszawa – Łódź – Lyon – Grenada Część 2 – Grenada Część 3 – Sewilla Część 4 – Pedras...
W cyklu „okolice Warszawy” przedstawiamy: Bagno Całowanie! Bagno Całowanie leży w pradolinie Wisły, w granicach Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, co czyni je idealnym kierunkiem jednodniowej wycieczki...