Error decoding the Instagram API json

Kulinarne

Islay Single Malt Scotch Whisky – jak powstaje?

Jak powstaje legendarna whisky Islay Single Malt? Potrzebny jest jęczmień, woda i drożdże. Przyda się też torf. A potem... zaczyna się magia! We wrześniu 2019 na Islay działało dziewięć destylarni....

Laphroaig – zwiedzanie destylarni

Do torfowej whisky Laphroaig Wilczy czuje jakiś dziwny sentyment. Zapewne wszystko przez tę jedną, szczęśliwie przywiezioną kilka lat temu na pokładzie Jean de la Lune "Dziesiątkę". Kiedy więc okazało...

Ołomunieckie twarożki – sery dla odważnych

Serki ołomunieckie to serki dojrzewające wyprodukowane z chudego kwaśnego twarogu. Produkowane są w Lošticach nieopodal Ołomuńca, a Czesi bardzo je cenią. Tak bardzo, że serki mają swoje sklepy fabryczne...

Islay to wyspa whisky

Islay to jedna z wysp archipelagu Hebrydów Wewnętrznych. Jest raczej mało znana, bo w Szkocji wszyscy jadą na słynną Skye. Na Islay przecież nawet nie można się dostać lądem,...

Historia jednej (i pół) butelki whisky

Lotnisko Glasgow, Szkocja wrzesień 2019 r.  W plecaku, właśnie nadanym na lotnisku w Glasgow do Polski, wesoło chlupocze sobie malutka, dość niecodzienna butelka whisky. Niecodzienna, bo samodzielnie przez nas napełniona prosto...

Warsztaty serowarstwa domowego

To był wyjątkowy weekend. Pomimo kończącego się października całkiem mocno przygrzewało słoneczko. Dwór Mościbrody otaczały kolory złotej jesieni. Warunki były idealne. Idealne do produkcji serów. Bo właśnie w ten weekend...

Niezwykły świat pintxos San Sebastian

Jeśli w naszych kieliszkach jest txakoli, a na naszych talerzykach pintxos, to jesteśmy w San Sebastian! 🙂 To chyba jedyne takie miejsce na świecie. Pełne barów z gwiazdkami Michelina, pełne...

O kuchni bałkańskiej rozmawiamy z właścicielami restauracji Na Bałkany

Uwaga! Od maja 2020 r. restauracja Na Bałkany działa pod nazwą #Koszykowa 47 - comfort food & bar. W centrum Warszawy, a jednocześnie na uboczu, na tyłach Placu Konstytucji, powstało...

Czas na ser, Lidzbark Warmiński

Przez spieczoną słońcem pustynię, na odpornych na upał wierzchowcach, wędrowali smagłolicy mężczyźni. Jechali do odległej wioski. Już od jakiegoś czasu ich plemiona prowadziły osiadły tryb życia i zajmowały się...

Trzy najlepsze rzeczy, które spotkały nas w Kraju Basków

O Kraju Basków mówi się, że mają tam prawdopodobnie najlepszą kuchnię na świecie, że Donostia to raj dla podniebienia. No skoro tak, to przecież nie mogliśmy przejść obok tego...

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Newsletter

.

Najchętniej czytane