Kulinarne

Historia jednej (i pół) butelki whisky

Lotnisko Glasgow, Szkocja wrzesień 2019 r.  W plecaku, właśnie nadanym na lotnisku w Glasgow do Polski, wesoło chlupocze sobie malutka, dość niecodzienna butelka whisky. Niecodzienna, bo samodzielnie przez nas napełniona prosto...

Warsztaty serowarstwa domowego

To był wyjątkowy weekend. Pomimo kończącego się października całkiem mocno przygrzewało słoneczko. Dwór Mościbrody otaczały kolory złotej jesieni. Warunki były idealne. Idealne do produkcji serów. Bo właśnie w ten weekend...

Niezwykły świat pintxos San Sebastian

Jeśli w naszych kieliszkach jest txakoli, a na naszych talerzykach pintxos, to jesteśmy w San Sebastian! 🙂 To chyba jedyne takie miejsce na świecie. Pełne barów z gwiazdkami Michelina, pełne...

O kuchni bałkańskiej rozmawiamy z właścicielami restauracji Na Bałkany

Uwaga! Od maja 2020 r. restauracja Na Bałkany działa pod nazwą Na Bałkany/#Koszykowa 47 - comfort food & bar. W centrum Warszawy, a jednocześnie na uboczu, na tyłach Placu Konstytucji,...

Czas na ser, Lidzbark Warmiński

Przez spieczoną słońcem pustynię, na odpornych na upał wierzchowcach, wędrowali smagłolicy mężczyźni. Jechali do odległej wioski. Już od jakiegoś czasu ich plemiona prowadziły osiadły tryb życia i zajmowały się...

Trzy najlepsze rzeczy, które spotkały nas w Kraju Basków

O Kraju Basków mówi się, że mają tam prawdopodobnie najlepszą kuchnię na świecie, że Donostia to raj dla podniebienia. No skoro tak, to przecież nie mogliśmy przejść obok tego...

Co zjeść w Walencji?

Walencja bardzo pozytywnie zaskoczyła nas kulinarnie. Tam po prostu wszystko, czego spróbowaliśmy, było smaczne! Bez względu na to czy jedliśmy w polecanej restauracji, czy w podrzędnym barze z metalowymi...

Zwiedzamy browar Jan Olbracht

Jan Olbracht panował raptem 9 lat. To wystarczyło, aby zapisać się na kartach polskiej historii hulaszczym trybem życia oraz hasłem: "Za króla Olbrachta wyginęła szlachta". Dziś jest patronem browarów...

Targ serowy – Alkmaar, Holandia

Holandia serami stoi! Któż z nas nie zna goudy czy edama? Te sery wzięły swoje nazwy od holenderskich miast. Holendrzy produkują rocznie 675 000 ton sera i chyba robią...

Zjeść Azory

Azory to nie tylko piękne widoki, fantastyczna przyroda i zmienna pogoda. Azory to przede wszystkim jedzenie! I to jakie! 🙂 Zawsze wychodzimy z założenia, że jemy i pijemy lokalnie....

psyche&Wilczy

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Newsletter

.

Najchętniej czytane

Co zabrać na city break? – poradnik

Co zabieramy ze sobą na kilkudniowy city break? Wiemy, że będziemy chodzić kilka dni po mieście, nierzadko nosząc ze sobą cały bagaż. Jeździ też...

Podlasie – plan zwiedzania okolic Białegostoku

Podlasie to taka kraina, która kojarzy się ze świętym spokojem, z klimatycznymi krajobrazami, z rozbuchaną przyrodą i drewnianymi płotkami czy okiennicami. Na jego terenie...

Nurkowanie na Vis dla nurków rekreacyjnych

Podwodne jaskinie i groty, fantazyjne formy skalne, szczeliny; ślimaki nagoskrzelne, mureny, ośmiornice; wreszcie wraki statków, samolotów i amfory – tak wygląda świat wokół chorwackiej...

Alpakówka – miejsce miłe w dotyku

Alpaki co prawda pochodzą z Ameryki Południowej, ale coraz częściej można je spotkać w Polsce. Łatwo się adaptują do nowych warunków i z niezmąconym...

Baza nurkowa Batysfery, jezioro Białe koło Gostynina

Baza nurkowa nad jeziorem Białym Jezioro Białe koło Gostynina jest dobrze znane płetwonurkom z centralnej Polski. Z Łodzi jest tu raptem 110 km, z Warszawy o...