Strona główna Inspiracje

Inspiracje

O kuchni bałkańskiej rozmawiamy z właścicielami restauracji Na Bałkany

Uwaga! Od maja 2020 r. restauracja Na Bałkany działa pod nazwą #Koszykowa 47 - comfort food & bar. W centrum Warszawy, a jednocześnie na uboczu, na tyłach Placu Konstytucji, powstało...

Czas na ser, Lidzbark Warmiński

Przez spieczoną słońcem pustynię, na odpornych na upał wierzchowcach, wędrowali smagłolicy mężczyźni. Jechali do odległej wioski. Już od jakiegoś czasu ich plemiona prowadziły osiadły tryb życia i zajmowały się...

Trzy najlepsze rzeczy, które spotkały nas w Kraju Basków

O Kraju Basków mówi się, że mają tam prawdopodobnie najlepszą kuchnię na świecie, że Donostia to raj dla podniebienia. No skoro tak, to przecież nie mogliśmy przejść obok tego...

Byłam zero waste zanim to się stało modne

Internet pełen jest artykułów o tym, jak to dziennikarki, blogerki czy celebryci próbują być zero waste czy less waste, jak to przez tydzień żyli bez plastiku i że to...

Co zjeść w Walencji?

Walencja bardzo pozytywnie zaskoczyła nas kulinarnie. Tam po prostu wszystko, czego spróbowaliśmy, było smaczne! Bez względu na to czy jedliśmy w polecanej restauracji, czy w podrzędnym barze z metalowymi...

Co zabrać na city break? – poradnik

Co zabieramy ze sobą na kilkudniowy city break? Wiemy, że będziemy chodzić kilka dni po mieście, nierzadko nosząc ze sobą cały bagaż. Jeździ też z nami duży aparat fotograficzny,...

Zwiedzamy browar Jan Olbracht

Jan Olbracht panował raptem 9 lat. To wystarczyło, aby zapisać się na kartach polskiej historii hulaszczym trybem życia oraz hasłem: "Za króla Olbrachta wyginęła szlachta". Dziś jest patronem browarów...

Revolut w podróży – nasze wrażenia

Kart płatniczych Revolut używamy dość aktywnie od ponad roku i dziś chcemy się podzielić naszymi spostrzeżeniami. Jest to bardziej garść praktycznych porad niż kompletny przewodnik. Mamy dwie karty zamówione...

Targ serowy – Alkmaar, Holandia

Holandia serami stoi! Któż z nas nie zna goudy czy edama? Te sery wzięły swoje nazwy od holenderskich miast. Holendrzy produkują rocznie 675 000 ton sera i chyba robią...

Uśmiecham się i pytam, czy mogę zrobić zdjęcie – Kuba Głębicki

Rozmawiamy z Kubą Głębickim, fotografem i podróżnikiem, autorem bloga qbk.pl oraz współautorem strony jedziemydo.wordpress.com. Jego zdjęcia były publikowane m.in. w Voyage, Chimerze, Party, ale także w zagranicznych wydaniach Lonely...

psyche&Wilczy

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Newsletter

.

Najchętniej czytane

Bagno Całowanie

W cyklu „okolice Warszawy” przedstawiamy: Bagno Całowanie! Bagno Całowanie leży w pradolinie Wisły, w granicach Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, co czyni je idealnym kierunkiem jednodniowej wycieczki...

Mazurskie Uroczysko na weekend

Idzie weekend, a Ty nie masz planów? To proste – ruszaj na Mazury! Proponujemy wypoczynek w cudownie położonym Mazurskim Uroczysku, kolację w Szczytnie w...

Podlasie – plan zwiedzania okolic Białegostoku

Podlasie to taka kraina, która kojarzy się ze świętym spokojem, z klimatycznymi krajobrazami, z rozbuchaną przyrodą i drewnianymi płotkami czy okiennicami. Na jego terenie...

Alpakówka – miejsce miłe w dotyku

Alpaki co prawda pochodzą z Ameryki Południowej, ale coraz częściej można je spotkać w Polsce. Łatwo się adaptują do nowych warunków i z niezmąconym...

Baza nurkowa Batysfery, jezioro Białe koło Gostynina

Baza nurkowa nad jeziorem Białym Jezioro Białe koło Gostynina jest dobrze znane płetwonurkom z centralnej Polski. Z Łodzi jest tu raptem 110 km, z Warszawy o...