21.08.2019
Strona główna Inspiracje

Inspiracje

O nurkowaniu słów kilka – Nurkersi

Którędy do Centrum Nurkowego Nurkersi? - Tam prosto! 🙂 Pod wodą świat wygląda zupełnie inaczej. Jest ciszej, słyszysz głównie swój własny oddech. Masz ograniczone przez maskę pole widzenia. Kolory są...

Nurkowanie w Zakrzówku

Wilczy zerwał mnie o 5:05 nad ranem i kazał jechać nurkować 🙂 Za oknem było bardzo mokro i bardzo jesiennie. Padało opadem ciągłym i nie zamierzało przestać. Termometr pokazywał 14...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, niedziela, 29 czerwca

SerVantka – Ziołowy schab na parze w asyście śliwkowej z blinem kurkowym i glazurowanym burakiem W SerVantce zjedliśmy niedzielne śniadanie. Schab był bardzo kruchy, faktycznie ziołowy, całkiem smaczny. Asysta śliwkowa to sos...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, sobota, 28 czerwca

Ato Sushi – Danie, którego nazwy nie można wymówić, czyli różowa kaczka z pomarańczowo-rozmarynową pianą na purée z zielonego chilli W Ato Sushi usadzono nas przy barze - zupełnie, jak w...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, piątek, 27 czerwca

Sushi Zielony Chrzan – Sushi z kaczką w smakach polskiej wsi podane z musem z pieczonych buraków Na stołach leżało specjalne, festiwalowe menu, co nas nieco urzekło. Dodatkowo razem z rachunkiem dostaliśmy...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, czwartek, 26 czerwca

11 Festiwal Dobrego Smaku nie mógł się bez nas obejść. Cztery dni nieopanowanego żarcia, 30 restauracji, 14 kawiarni, szaleństwo kulinarne! Tym razem pod hasłem: "Zapomniane - na nowo odkryte". Danie...

Nurkowy salon fryzjerski

W Warszawie na Grochowie znajduje się wyjątkowy salon fryzjerski. Wyjątkowy, bo prowadzony przez certyfikowanego nurka 🙂 Dlatego też czasem plączą się po salonie jakieś nurkowe atrybuty...;) Podczas strzyżenia czy farbowania można porozmawiać o...

“Ostatnia bitwa Templariusza” Arturo Perez-Reverte

Nasza wyprawa do Sewilli prawdopodobnie nigdy by nie doszła do skutku, gdyby nie ta książka. Odkąd ją przeczytałam w okolicach roku 2003, chciałam zobaczyć to piękne i tajemnicze miasto,...

Festiwal Dobrego Smaku, Łódź, 8-9.06.2013 r.

"There is no sincerer love than the love of food." George Bernard Shaw Z miłości do jedzenia 🙂 25 restauracji, 9 kawiarni - tyle lokali przygotowało wyjątkowe dania z okazji Festiwalu Dobrego Smaku,...

psyche&Wilczy

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Najchętniej czytane

Co zjeść w Walencji?

Walencja bardzo pozytywnie zaskoczyła nas kulinarnie. Tam po prostu wszystko, czego spróbowaliśmy, było smaczne! Bez względu na to czy jedliśmy w polecanej restauracji, czy...

Filtry Warszawskie działają od 133 lat!

Filtry Warszawskie to zespół filtrów do uzdatniania wody dla mieszkańców Warszawy. Zaprojektowane zostały jeszcze w XIX wieku przez angielskiego inżyniera Williama Lindleya. Uruchomiono je...

Słowackie jaskinie, odsłona 2

Gdy w marcu jechaliśmy na Słowację, żeby obejrzeć kilka jaskiń, wiedzieliśmy już, że będziemy musieli wrócić latem. Niektóre jaskinie są czynne tylko w miesiącach...

Camino de Santiago praktycznie

Camino de Santiago, Droga Świętego Jakuba, pieszy szlak pielgrzymkowy, a właściwie wiele różnych dróg prowadzących do Santiago de Compostela, do grobu św. Jakuba Apostoła....

Prachowskie Skały, Czeski Raj

Posileni kawą i ciastkiem w mieście Rumcajsa, Jičinie, obejrzawszy wszelkie materiały zgarnięte z informacji turystycznej, nie zastanawialiśmy się długo. Do najbliższego skalnego miasta należącego...