19.10.2019
Strona główna Inspiracje

Inspiracje

Z wizytą w bazie DeepDiver nad jeziorem Płotki

Kiedy wraz z grupą Nurkersów wybieraliśmy się na weekend nad jezioro Płotki koło Piły, nie przypuszczałam, że baza nurkowa może tak wyglądać. Jechałam w ciemno i słyszałam tylko o...

Co zabrać pod namiot? – poradnik

Co zabrać pod namiot? Ten z pozoru prosty temat przerabialiśmy wiele razy, najpierw rodzinnie, potem już nieco samodzielnie, aż wreszcie wspólnie. Niby wszyscy wiedzą, że pod namiot trzeba zabrać...

O nurkowaniu słów kilka – Nurkersi

Którędy do Centrum Nurkowego Nurkersi? - Tam prosto! 🙂 Pod wodą świat wygląda zupełnie inaczej. Jest ciszej, słyszysz głównie swój własny oddech. Masz ograniczone przez maskę pole widzenia. Kolory są...

Nurkowanie w Zakrzówku

Wilczy zerwał mnie o 5:05 nad ranem i kazał jechać nurkować 🙂 Za oknem było bardzo mokro i bardzo jesiennie. Padało opadem ciągłym i nie zamierzało przestać. Termometr pokazywał 14...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, niedziela, 29 czerwca

SerVantka – Ziołowy schab na parze w asyście śliwkowej z blinem kurkowym i glazurowanym burakiem W SerVantce zjedliśmy niedzielne śniadanie. Schab był bardzo kruchy, faktycznie ziołowy, całkiem smaczny. Asysta śliwkowa to sos...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, sobota, 28 czerwca

Ato Sushi – Danie, którego nazwy nie można wymówić, czyli różowa kaczka z pomarańczowo-rozmarynową pianą na purée z zielonego chilli W Ato Sushi usadzono nas przy barze - zupełnie, jak w...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, piątek, 27 czerwca

Sushi Zielony Chrzan – Sushi z kaczką w smakach polskiej wsi podane z musem z pieczonych buraków Na stołach leżało specjalne, festiwalowe menu, co nas nieco urzekło. Dodatkowo razem z rachunkiem dostaliśmy...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, czwartek, 26 czerwca

11 Festiwal Dobrego Smaku nie mógł się bez nas obejść. Cztery dni nieopanowanego żarcia, 30 restauracji, 14 kawiarni, szaleństwo kulinarne! Tym razem pod hasłem: "Zapomniane - na nowo odkryte". Danie...

Nurkowy salon fryzjerski

W Warszawie na Grochowie znajduje się wyjątkowy salon fryzjerski. Wyjątkowy, bo prowadzony przez certyfikowanego nurka 🙂 Dlatego też czasem plączą się po salonie jakieś nurkowe atrybuty...;) Podczas strzyżenia czy farbowania można porozmawiać o...

“Ostatnia bitwa Templariusza” Arturo Perez-Reverte

Nasza wyprawa do Sewilli prawdopodobnie nigdy by nie doszła do skutku, gdyby nie ta książka. Odkąd ją przeczytałam w okolicach roku 2003, chciałam zobaczyć to piękne i tajemnicze miasto,...

psyche&Wilczy

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Najchętniej czytane

Co zjeść w Walencji?

Walencja bardzo pozytywnie zaskoczyła nas kulinarnie. Tam po prostu wszystko, czego spróbowaliśmy, było smaczne! Bez względu na to czy jedliśmy w polecanej restauracji, czy...

Gozo’2015 – nasze miejsca nurkowe

Zanurkujmy na Gozo Malta to ostatnio coraz modniejszy kierunek wśród nurków. W Egipcie już wszyscy byli, a niektórzy twierdzą, że tam niebezpiecznie. Do Meksyku nieco...

Co zabrać na city break? – poradnik

Co zabieramy ze sobą na kilkudniowy city break? Wiemy, że będziemy chodzić kilka dni po mieście, nierzadko nosząc ze sobą cały bagaż. Jeździ też...

Camino de Santiago praktycznie

Camino de Santiago, Droga Świętego Jakuba, pieszy szlak pielgrzymkowy, a właściwie wiele różnych dróg prowadzących do Santiago de Compostela, do grobu św. Jakuba Apostoła....

Revolut w podróży – nasze wrażenia

Kart płatniczych Revolut używamy dość aktywnie od ponad roku i dziś chcemy się podzielić naszymi spostrzeżeniami. Jest to bardziej garść praktycznych porad niż kompletny...