Strona głównaInspiracje

Inspiracje

Nurkowanie w Rummu Karjäär, Estonia – informacje praktyczne, wiosna 2015 r.

W kwietniu 2015 roku ruszyliśmy na podbój Estonii, a konkretnie – kamieniołomu Rummu Karjäär. Rummu to niewielka miejscowość około 50 km na południowy zachód od Tallinna. Do końca 2012 roku...

Mieszkania Wakacyjne – apartamenty w Gdyni-Orłowie

Czasami człowiek musi, inaczej się udusi...;) Wyjechać w jakieś zaciszne miejsce, ale blisko cywilizacji. Mieć święty spokój, ale z możliwością wyjścia w miasto. Pomieszkać gdzieś indziej, ale nie w...

Co zabrać w rejs? – poradnik

Oto kolejny z cyklu poradników. Tym razem przedstawiamy listę rzeczy, które zabieramy w rejs: czy to na 15- czy na 45-metrowy pokład :) Lista jest oczywiście subiektywna i należy ją zmodyfikować...

“Lisbon story” Wima Wendersa – nasza inspiracja

Lisbon story. Opowieść o dźwiękowcu, który wyrusza w podróż z Berlina do Lizbony, aby pomóc swojemu przyjacielowi w produkcji filmu dokumentalnego. Ale to nie jest film o podróży. To...

Z wizytą w bazie DeepDiver nad jeziorem Płotki

Kiedy wraz z grupą Nurkersów wybieraliśmy się na weekend nad jezioro Płotki koło Piły, nie przypuszczałam, że baza nurkowa może tak wyglądać. Jechałam w ciemno i słyszałam tylko o...

Co zabrać pod namiot? – poradnik

Co zabrać pod namiot? Ten z pozoru prosty temat przerabialiśmy wiele razy, najpierw rodzinnie, potem już nieco samodzielnie, aż wreszcie wspólnie. Niby wszyscy wiedzą, że pod namiot trzeba zabrać...

O nurkowaniu słów kilka – Nurkersi

Którędy do Centrum Nurkowego Nurkersi? – Tam prosto! :) Pod wodą świat wygląda zupełnie inaczej. Jest ciszej, słyszysz głównie swój własny oddech. Masz ograniczone przez maskę pole widzenia. Kolory są...

Nurkowanie w Zakrzówku

Wilczy zerwał mnie o 5:05 nad ranem i kazał jechać nurkować :) Za oknem było bardzo mokro i bardzo jesiennie. Padało opadem ciągłym i nie zamierzało przestać. Termometr pokazywał 14...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, niedziela, 29 czerwca

SerVantka – Ziołowy schab na parze w asyście śliwkowej z blinem kurkowym i glazurowanym burakiem W SerVantce zjedliśmy niedzielne śniadanie. Schab był bardzo kruchy, faktycznie ziołowy, całkiem smaczny. Asysta śliwkowa to sos...

Festiwal Dobrego Smaku 2014 r., Łódź, sobota, 28 czerwca

Ato Sushi – Danie, którego nazwy nie można wymówić, czyli różowa kaczka z pomarańczowo-rozmarynową pianą na purée z zielonego chilli W Ato Sushi usadzono nas przy barze - zupełnie, jak w...

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Najchętniej czytane